pasta-recept

Categorie: Wijnen

Italië is net als Frankrijk een wijnland bij uitstek. En waar veel mensen denken dat wijn ontstaan is in Frankrijk lijkt het er op dat dit niet helemaal waar is.

De geschiedenis leert ons namelijk dat er in de 9e en 10e eeuw voor Christus al Italiaanse wijn werd gemaakt door de Etrusken die zich hadden gevestigd aan de kust van wat later Toscana en Lazio zou gaan heten. De kennis van de de wijndruif, vitis vinifera, en de kennis op gebied van wijnbouw bestond dus al voor dat de Grieken kwamen, maar zij hebben hier vooral nieuwe wijnstok variëteiten geïntroduceerd. De Grieken noemden Italië, Oenotria, wat letterlijk wijnland betekent.

Door de groei van het Romeinse Rijk in de van richting West-Europa ontstonden er handelsroutes. De handelsroutes hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de wijnbouw ook in de meer afgelegen gebieden als Noord Afrika, Spanje en Gallië (Het tegenwoordige Frankrijk) zijn intrede deed. Zelfs Engeland, waar toen nog een vrij redelijk wijnklimaat heerste, leerde van de Romeinen wijnstokken verzorgen en wijn maken.

In de 18e eeuw werden Italiaanse wijnen al vanuit Firenze naar Engeland verscheept in vaten die werden ‘afgesloten’ met een laagje olie.  De Italianen hebben, begin 19e eeuw, hun kennis ook meegenomen naar nieuwe wijnlanden als Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en Amerika (De Californische Napa Valley).